UA-75405815-1

 

In memoriam Fred Piepers

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.Orgelkring Wijlre heeft afgelopen jaar een bestuurslid verloren door het overlijden van de heer Fred Piepers. Hij stierf op 12 november 2022, op de leeftijd van 77 jaar. In de orgelkring was hij actief bij de voorbereiding van concerten en als gastheer. Het bestuur verliest in hem een enthousiast musicus en organisator. Hij was ook een bekwaam handwerker, die in de coronaperiode de complete orgelkas van het Müller-orgel in Wijlre opnieuw in de wasbeits heeft gezet.

Fred Piepers was afkomstig uit Heerlen. Hij volgde zijn muziekstudies aan het Maastrichts Conservatorium. Als docent schoolmuziek was hij aan verschillende middelbare scholen in Heerlen werkzaam. Hij verwierf bekendheid als dirigent van koren, zowel wereldlijke als kerkelijke. Tot kort voor zijn dood dirigeerde hij het kerkelijk zangkoor van Wijlre. Bovendien was hij actief als pianodocent en organist.

Zijn liefde voor het orgel betrof niet alleen het spelen en luisteren, maar ook het zelf bouwen. In zijn woning in Ubachsberg, de Vrouwenmolen, wist hij eigenhandig een huisorgel te realiseren met twee klavieren en pedaal, met 18 registers. Het bestuur van Orgelkring Wijlre ziet in dankbaarheid terug op vele jaren van prettige samenwerking met hem.

Herdenkingsconcert

Komende zomer zal er een orgelconcert speciaal worden gewijd aan de nagedachtenis van Fred Piepers. Op vrijdag 28 juli treden in de St. Agathakerk in Eys organiste Liga Vilmane en sopraan Elske te Lindert op. De familie Piepers woonde op een paar kilometer van de kerk van Eys vandaan. Fred heeft in die kerk talloze malen het orgel bespeeld. Het concert begint om 20.00 uur. Het vindt plaats in het kader van Orgelfestival Limburg 2023. Het herdenkingsconcert heeft een Frans romantisch programma, met werken van Boëlmann, Saint-Saëns, Vierne, Dupré en Hakim. Daarbij zijn werken voor orgel solo, voor orgel en zang, maar ook voor orgel vierhandig. Liga Vilmane is opgegroeid in Estland. Na haar orgelstudie aan het conservatorium in Riga trok zij naar Nederland voor vervolgstudies. Inmiddels is zij werkzaam als cantor-organist in Varsseveld en als soliste en docente. Elske te Lindert heeft zowel orgel als zang gestudeerd en is als cantor-organist verbonden aan de Grote of Catharinakerk in Doetinchem.